Su Böreği Yapmanın 10 Püf Noktası

Su böreği yapmanın püf noktaları iki elin parmaklarını geçmese de yapımı için harcanan emek ve zaman oldukça fazladır. Gerçekten lezzetli ve orijinal su böreği yapmanın tek yolu ise yapım aşamalarına harfiyen dikkat etmek ve püf noktalarına uymaktan geçer. Saatlerce emek harcanan bir böreğin, hamurlaşması ya da doğru pişirilmemesi nedeniyle masadan geri dönmesini istemiyorsanız, bu püf noktalarına mutlaka dikkat etmelisiniz.

SU BÖREĞİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Su Böreği Yapmanın 10 Püf Noktası

  • Su böreği orijinal tarifine mutlaka sadık kalın!

 Su böreğinde yapılan hatalardan en büyüğü, tarifte belirtilen malzeme oranlarına ya da yapım tekniklerine yeterli özenin gösterilmemesidir. Hamur malzemeleri doğru oranda birleştirilmediği sürece, yoğrulan hamur haşlanma esnasında dağılacak, yırtılacak ve böreğin lezzetini olumsuz etkileyecektir. Su böreği hamuruna su konulmaz. Kuru malzemelerin sadece yumurta ile kıvam alması önemlidir. Unu ilave ederken mutlaka kontrollü hareket etmelisiniz.

  • Hamuru uzun süre yoğurun!

 Su böreği hamuru, kısa sürede hazırlanabilen bir hamur değildir. İçerdiği yumurtanın un ile iyice özdeşleşmesi önemlidir. Sadece birkaç dakika yoğurmak ya da tahta bir kaşık ile karıştırmak su böreği hamuru için yeterli olmaz. Su böreği yapmanın püf noktaları arasında en çok es geçilen ancak bir o kadar da öneli olan bu adımı atlamanız su böreğinizin doğru lezzete ulaşmasını imkansız hale getirebilir.

  • Hamuru dinlendirmeyi unutmayın!

 Su böreği yapmanın püf noktalarından biri de  hamurun dinlendirilerek kullanılmasıdır. Hamur yeterince dinlenmediğinde, yeterli incelikte açılması zorlaşacak ve hamurun parçalanmasına neden olacaktır. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 30 dakika ya da 40 dakika kadar dinlendirerek, açma işlemini daha kolay hale getirebilirsiniz.

  • Yufkaları eşit boy ve kalınlıkta açın!

Hamur bezelerini aynı boyda oluşturmak ve tüm yufka katlarını aynı incelikte açmak önemlidir. Bu sayede böreğinizin her katı eşit olarak pişecek, hamurlaşma ve yapışma olmayacaktır. 12 kat olarak açılacak su böreği yufkalarının en alt ve en üst katlarında kullanılacak kapak yufkalar ise tepsi ölçüsünden biraz büyük tutulmalıdır.

  • Haşlama suyuna dikkat!

Su böreği, adını her bir katının suda haşlanarak kullanılmasından alır. Bu nedenle böreğin en önemli özelliği, yufkaları doğru bir şekilde haşlamaktır. Börek yufkalarının çok fazla katlanmadan sığacağı genişlikte tencereye, bol miktarda su ve yaklaşık 45 gram tuz koyarak iyice kaynatın.  Haşlama suyuna tuz koymazsanız, yufkalarınız dağılıp parçalanacaktır. Suyun kaynamış olduğundan emin olmalısınız.

  • Yufkalar şok havuzuna!

 Haşladığınız her bir yufkanın, kaynar sudan alınır alınmaz soğuk suya sokulması gerekir. Bu sayede yufkalar hamur haline gelerek birbirine yapışmaz. Her birkaç yufkaya yapacağınız şoklama işleminden sonra, soğuk suyun ısınmadığından emin olmak için suyun ısısını mutlaka kontrol etmelisiniz. Yufkalar soğuk sudan çıkarıldıktan sonra, suları süzülerek tepsiye yerleştirilmeye hazır hale gelecektir. Gerekirse fazla suyu kağıt havlu yardımı ile alabilirsiniz.

  • Kapak yufkalarını haşlamadan kullanın!

 Tepsi yeterince yağlandıktan sonra, sereceğiniz ilk kat yufkayı haşlamadan, düz bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bu sayede, böreğinizin üst ve altı çıtır çıtır olurken ara katlar yumuşacık olacaktır. Tepsinin son katına serilecek yufka da haşlanmadan kullanılmalıdır.

  • Yufkaları doğru yerleştirmek önemli!

Ara katlarda kullanmak için haşladığınız su böreği yufkaları, yerleştirilirken düz bir şekilde serilmemelidir. Yufkaları hafif kıvrımlı formda sererek kat aralarına hava girmesini sağlamalısınız. Bu sayede böreğiniz hem daha dolgun görünecek hem de iç kısımları hamurlaşmamış olacak!

  • Lezzetli su böreği için, doğru iç malzeme kullanın!

 Orijinal ve lezzetli bir Erzurum su böreği yapmak için, mutlaka civil peyniri kullanmalısınız. Peynirinizi bir süre suda bekleterek şırasını alıp, tellere ayırarak kullanmanız da önemlidir. İç harcınızı tüm yufka yüzeyine eşit olarak yaymaya özen göstermelisiniz.

  • Fırını unutun!

Niyetiniz gerçek bir su böreği pişirmek ise bu böreğin kesinlikle fırında pişmeyeceğini bilmelisiniz. Böreğin orijinal ve tescillenmiş tarifine uyarak doğru sonuca ulaşmak için, pişirme işlemini mutlaka ocak üzerinde gerçekleştirmelisiniz. Tepsi boyutunda ocak kullanmak, böreğin tüm yüzeyinin eşit olarak pişmesini sağlayacaktır. Tepsi kısık ateş üzerine yerleştirilerek, pişirilir. Pişirme esnasında tepsi kendi etrafında döndürülerek, tüm yüzeyin eşit pişmesi sağlanır.Böreğin bir yüzü pişirildikten sonra, yağlanmış başka bir tepsiye çevrilerek pişirme işlemine devam edilmelidir. Pişirilme süresi yaklaşık olarak 25 dakika olacaktır.Ev tipi ocaklar ise su böreği yapımı için maalesef uygun değildir.

Erzurum Civil Peynirli Su Böreği’ni hemen sipariş etmek için, tıklayın.